Szarlotka Tutti-Frutti

Szarlotka Tutti-Frutti

Składniki
3 szklanki mąki,
5 jajek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
kostka margaryny,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej,
pokrojone jabłka (około kilograma przed wykrojeniem gniazd nasiennych).

Wykonanie
Z żółtek, połowy szklanki cukru i mąki wymieszanej z proszkiem oraz margaryną zagnieść ciasto.
Podzielić je na trzy równe części i 2 z nich zamrozić. 
Z białek ubić sztywną pianę białek i wciąż ubijając dodawać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną.
Trzecim kawałkiem (nie zamrożonym) ciasta wylepić blaszkę, wyłożyć owoce.
Następnie nałożyć na to warstwę startego na tarce pierwszej części zamrożonego ciasta. Na to nałożyć pianę, a na zetrzeć na tarce trzecią część zamrożónego ciasta.
Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze